logogeasy

Ne padyshim besojmë se ushtrimet janë diçka që mund ta bëni vetë, në çdo kohë, kudo, prandaj ne kemi një bazë të dhënash me mijëra stërvitje të çdo niveli dhe kategorie ku mund të fokusoheni dhe të bëni në shtëpi. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që palestrat janë të tepërta ose se një grup ushtrimesh është gjithçka që ju nevojitet për të ruajtur gjendjen tuaj fizike.

Si fillim, ne e kuptojmë se motivimi është çelësi për të mësuar për të ushtruar çdo ditë. Një studim i Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC)[1] ndoqi 32,000 individë nga të dy gjinitë dhe mosha të ndryshme, për dy vjet, dhe zbuloi se koha e lirë nuk ishte pengesë kur bëhej fjalë për të ushtruar. Megjithatë, ajo që është një pengesë për të ushtruar është perceptimi i shqetësimit fizik kur fillojmë të ushtrohemi në radhë të parë.

Siklet është një çështje sepse, në një masë të caktuar, është e nevojshme. Muskujt bëhen më të fortë dhe ne bëhemi më në formë kur aplikojmë një stresor që shkakton përgjigjen adaptive që na nevojitet për të ndodhur ndryshimi fizik. Por kjo nuk është e gjithë historia. Trajnimi me intensitet të ulët, me kalimin e kohës, duket se jep rezultate po aq mbresëlënëse.[2]

Arsyeja pse ushtrimet me intensitet të ulët funksionojnë është sepse, në mënyrë kumulative, ato përfaqësojnë një stresor konstant, i cili, nga ana tjetër, aktivizon përgjigjen adaptive të trupit për të forcuar muskujt[3] dhe sistemet kardiovaskulare dhe aerobike të trupit në të njëjtën mënyrë si ushtrimet me intensitet më të lartë.

Asnjë nga pengesat e përmendura tashmë nuk është arsyeja e vërtetë që ne zakonisht nuk zgjedhim të ushtrohemi nga shtëpia. Një studim i vitit 2015 që u fokusua në nevojat psikologjike[4] që i mbanin atletët në palestër zbuloi se kënaqësia e brendshme, një ndjenjë pranimi dhe një ndjenjë më e thellë identiteti ishin tregues më të mirë për t’i mbajtur ata të motivuar me kalimin e kohës se çdo gjë tjetër. Psikologët e quajnë këtë teori të vetëvendosjes[5] dhe theksojnë rëndësinë e saj në krijimin e zakoneve[6] që na ndihmojnë të bëhemi versione më të mira të vetes[7].

Kjo na jep gjithashtu recetën perfekte për ta aplikuar në stërvitje nga shtëpia kur nuk mund të shkojmë në palestër.

Dhjetë hapa për një regjim fitnesi të bazuar në shtëpi

Krijo një rutinë. Në vend që të përpiqeni të shtrembëroni ditën tuaj për të përshtatur disa stërvitje në të, gjeni një kohë që i përshtatet më mirë rutinës suaj të stërvitjes dhe qëndroni me të ditë pas dite. Duhen vetëm disa përsëritje të tilla për ta bërë atë pjesë të rutinës tuaj të zakonshme të përditshme[8] dhe ju keni një plan trajnimi që funksionon për ju.
Filloni ngadalë. Ambicia është e madhe për sa kohë që planet fillestare që të çojnë atje janë të bazuara në realitet. Filloni me gjërat që mund të bëni, të tilla si stërvitjet e nivelit I të vështirësisë  dhe ndërtoni prej andej në baza graduale.
Bëjeni atë interesante. Stërvitja vetëm, në shtëpi, mund të bëhet shpejt e mërzitshme dhe mërzi, qoftë edhe në sasi të vogla, grumbullon dhe vret motivimin tuaj.[9] Përdorni ushtrime lojërash me role ose zgjidhni një nga kërkimet tona të fitnesit me role që kanë gjithashtu një histori sfiduese. Zgjidhni disa nga ato lineare, si p.sh., më e fundit, Zero Hero ose shkoni për histori më të ndërlikuara që përfshijnë një fund të bazuar në zgjedhjet tuaja, si p.sh. Age of Pandora.
Merrni pak mbështetje. Në një ambient tradicional palestre keni mbështetje nga ata që ju rrethojnë, instruktorë dhe trajnerë të kualifikuar të palestrës. Duke punuar në shtëpi, zakonisht jeni vetëm. Pyetjet që mund të keni mbeten pa përgjigje dhe ndërsa krijohen ato minojnë besimin tuaj, gjë që më pas ndikon në aftësinë tuaj për të vazhduar me ushtrimet tuaja në shtëpi. Bashkohuni me The Hive, anën sociale, super miqësore të Darebee dhe eksploroni udhëtimin tuaj të fitnesit me mijëra njerëz si ju nga e gjithë bota. Kompania që mbani luan një rol qendror në mënyrën se si silleni kur gjërat bëhen të vështira për ju[10] dhe të kesh rreth jush njerëz që mund t’ju ndihmojnë të ngrini humorin dhe t’ju mbështesin është thelbësore për të ruajtur momentin tuaj.
Mbani veten përgjegjës. Kur stërvitemi vetë, bëhet shumë e lehtë të harrojmë se ku jemi. Kjo është ajo ku mbajtja e shënimeve të mira të stërvitjeve tona mund të na ndihmojë të arrijmë objektivat tanë më shpejt. Një studim i vitit 2006 mbi efektet e mbajtjes së ditarit në motivim dhe të menduarit kritik tregoi se vendimmarrja përmirësohet[11] nëse e mbajmë veten të përgjegjshëm duke mbajtur shënime të mira të përparimit tonë.

Përziejini. Shumëllojshmëria nuk është vetëm erëza e jetës, por është gjithashtu thelbësore për t’ju ndihmuar të mbani objektivat tuaja të fitnesit. Darebee ka mijëra stërvitje, sfida dhe guxime ditore për t’ju ndihmuar të mos ngecni në atë që bëni. Të kesh opsionin për të ndryshuar ushtrimet që bëni, sipas dëshirës, ​​ju ndihmon të ruani motivimin[12, 13] dhe gjithashtu, ndalon trupin tuaj nga zakoni i ushtrimeve që do të thotë se përparimi juaj fizik është gjithashtu më i mirë dhe më i shpejtë.[14]
Shkrep fotografi. Kur ushtrojmë, përparimi është në rritje. Për shkak se kjo ndodh ngadalë, ditë pas dite, shpesh na bëhet e vështirë të vërejmë ndryshimet që ndodhin. Kjo është arsyeja pse fotografitë janë kaq të rëndësishme. Duke ‘ngrirë’ gjendjen tonë fizike çdo ditë, ato bëhen një rekord i pakundërshtueshëm i përparimit tonë. Ndihmon gjithashtu shëndetin tonë mendor[15].
Vendos qellimet. Vendosja e qëllimeve, fjalë për fjalë, ndryshon mënyrën se si funksionon truri në mënyra që na ndihmojnë t’i arrijmë ato qëllime.[16] Me kusht që përcaktimi i qëllimeve të jetë realist, i arritshëm dhe ofron një ndjenjë të qëndrueshme progresi që ushqehet me motivim, vendosja e qëllimeve është pjesë e strategjive personale të përdorura për të ruajtur fokusin kur punoni vetëm.
Sfido veten. Sfidat e vogla fizike ose mendore, të përsëritura shpesh, ndihmojnë trurin tonë të përballet me tendosjen e ndryshimit dhe sfidën e stërvitjes vetëm. Ata gjithashtu dhe shkojnë shumë drejt zhvillimit të guximit dhe elasticitetit.[17]
Ndihmo te tjeret. Gjeni mënyra për t’i ndihmuar të tjerët gjithashtu të stërviten, ose duke përdorur teknologjinë për t’u lidhur me ta ose duke gjetur mënyra të tjera që do t’i ndihmojnë gjithashtu të gjejnë mënyra për të ruajtur gjendjen e tyre fizike. Ndihma e të tjerëve, qoftë përmes inkurajimit dhe këshillave ose përmes shpjegimeve dhe këshillimit praktik, na ndihmon të zhvillojmë një botë të brendshme më të ekuilibruar[18] me kapacitet më të madh për rregullimin emocional. Me fjalë të tjera, përmes procesit të ndihmës së të tjerëve për t’u përshtatur dhe për t’u rritur emocionalisht dhe psikologjikisht, ne gjithashtu ndihmojmë veten të bëjmë të njëjtën gjë.

Përmbledhje

Ju nuk keni nevojë të zbatoni të dhjetë hapat për t’u stërvitur me sukses në shtëpi. Por nëse e bëni këtë, do të zbuloni se përvoja juaj e stërvitjes në shtëpi është larg të qenit e vetmuar dhe, ndoshta, shumë më shpërblyese sesa thjesht të shkoni në palestër. Më e rëndësishmja nga të gjitha, do ta gjeni veten duke zhvilluar burime mendore, emocionale dhe psikologjike që thjesht nuk mendonit se i kishit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *